РАДИЕСТЕЗИСТА Душан Ковачевић (70) је човек са даром. Оно што је за лекара стетоскоп, за њега су рашље. Уз помоћ њих, у стању је да одреди позитивна и негативна зрачења у окружењу и да тачно као апарат за мерење зрачења укаже да потенцијалну опасност која прети здрављу човека.
Како  једноставним речима објашњава наш саговорник, услед превеликог негативног зрачења настаје око 80 осто болести, с обзиром на то да долази до мутација ћелија и оне мењају поларитет, што узрокује тегобе. Уз редовна космичка зрачења и земаљска, енергију емитују сви апарати. Наука је егзактно доказала да три минута разговора мобилним телефоном, темпепратуру мозга подижу за степен. Доказала је и да, рецимо, држање рачунара на ногама у пределу препона, узрокује стерилитет, и мушки и женски. Зрачи баш сва техника у нашем окружењу, али о томе се не говори.
То се продаје...
АПСТРАКТНА ЕНЕРГИЈАО АПСТРАКТНОЈ енергији или магији код нас се нерадо говори. Ипак, вели Ковачевић, она постоји и има је од када има и човека, и многи људи и предмети су жртве слања велике количине негативне енергије која "блокира". Данас смо прихватили да можданим таласима могу да се мењају канали на ТВ или окрећу бројеви телефона. Али, још смо скептични у могућност да мислима и ритуалима човек другом чини лоше ствари - каже Ковачевић. - Много људи које сам прегледао били су жртве магије и рашље су ми то јасно показале.
- Радиестезиологија препознаје пет врста зрачења - почиње причу Ковачевић. - Прво је космичко зрачење са којим човек живи у релативном миру. Из космоса, поједини региони света, а ту је и Србија, изложени су техничком зрачењу уређаја из васионе. Наш регион од Титове смрти екстремно се дубински снима и зрачи због геополитичких, економских па и војних разлога са моћних уређаја на орбиталним и геостационарним сателитима. Географско зрачење везано је за одређено подручје. Воде, нарочито подземне, рудници са минералима и другим богатствима имају свој енергетски одраз (бање). Затим, ту су техничка зрачења, електроснопови које емитују уређаји који нас опслужују. Као четврто зрачење које радиестезиологија препознаје је социјал-патогено зрачење.Сваки мозак зрачи и сви су људски мозгови увезани у мрежу баш као компјутери. Одатле нам долази "синхрониситет", да безброј пута када на неког помислите он вам се јави.Једноставно, мозгови су вам били на истој фреквенцији.
Душан Ковачевић, пету врсту енергије која нас окружује назива апстрактном. Екстремно појашњено, то је магија.Стварају је људи својим мислима и ритуалима и преносе је на предмет или човека. Огромне количине такве енергије блокирају нервни систем и она може бити изузетно опасна. Као место где се човек може ослободити такве врсте лоше енергије Ковачевић помиње Цркву и Бога.
Са металним рашљама у торби Ковачевић је пропутовао цео свет. Прегледао је 15.000 људи и око 8.000 објеката. У Кувајту његов долазак 2009. пропратила је сва њихова штампа, а шест месеци био је гост владарске породице шеика Сабаха и, како се "хвали", једини је човек који је ушао у баш свих 120 одаја породице.
- То што ја радим са рашљама ради се хиљадама година - објашњава наш саговорник. - Наши преци, када би решили да негде свију дом имали су обичај да ограде тај простор и да у њега затворе јагње и пса. Где би они заноћили, ту би се правила кућа јер је то за њу најпозитивније место. Мени су алат за то рашље. Када су отоворене, енергија је позитивна, ако се затворе - не ваља.
Интересантна је прича и како је Ковачевић препознао свој дар. Пре двадесетак година у Земунској болници доживео је клиничку смрт. Претходно је примио инјекцију гвожђа. Када се "вратио", био је, каже, другачији, осећао је енергију. Његове рашље и кожа, односно маље на телу и титраји душе реагују синхроно. Када се јежи рашље се затварају и говоре о лошој енергији и зрачењу.
- Најбоље и најпозитивније зрачење и енергију измерио сам на Етни, а најгоре искуство које сам имао било је у "Аушвицу". Ту сам доживео најнепријатније тренутке у животу. Тамо из сваке власи траве избија неки крик и патња, и то само Бог може да помилује - каже Ковачевић.
Саговорник "Новости" прича како је проверавао дар на много места у Београду. Вели да је обилазио места где се догађају саобрађајне несреће и где има највише суицида.Панчевачки, па Бранков мост, затим надвожњак ка Бановом брду и једна зграда иза хотела "Југославија" су места са најнегативнијом зрачењима у нашем граду. Говори и да је готово болно оно што је осетио када је рашљама трагао на овим местима. За разлику од њих, Врачарски плато и Храм Светог Саве, као и Маркова црква, места су Београђанима најпријатељскија.
- У свету сам радио истраживања у Египту, у Гизи, Карнаку, Мемфису, затим, у Картагини, обишао сам целу Грчку, Теби и Ефес, био сам на Наполеоновом и Да Винчијевом гробу, на гробу Дракуле и у његовом дворцу. Кубу сам прегледао на позив једног нашег дипломате - прича Ковачевић. - Рецимо, боравећи на Блиском истоку схватио сам да у многим кућама лоша енергија зрачи из њихових персијских ћилима. Истражујући даље, увидео сам да код њих те ћилиме израђују углавном људи који од најранијег детињства бивају натерани да даноноћно раде на овом тешком послу. Та дечја патња, на крају, уплиће се у тепихе и не може донети срећу.
Рашљар из Земуна, на крају, говори да се лоша зрачења и енергије могу мењати и поправљати. У готово свим земљама света производе се и продају неутрализатори зрачења чија се употребна вредност егзактно мери. Он каже да је појава оваквих неутрализатора код нас почетком овог века третирана као езотерија, па чак и као шарлатанство. Док пилоти "Луфтханзе", рецимо, формацијски дуже неутрализаторе, код нас се ове справе сматрају реликтима сујеверја.
ПАРТИЗАН И ЗВЕЗДА
КОВАЧЕВИЋ нам препричава и анегдоту када су га навијачи, пре неколико година, замолили да прегледа стадионе Звезде и Партизана.
Преглед околине стадиона рашљама указао је да је део самог терена на Партизановом стадиону изложен јакој негативној енергије, вероватно јер су на том месту вођене некада борбе Срба и Турака. Кад је у питању стадион Звезде, тамо сам препознао утицај магије у једној свлачионици. После тога дигла се прашина у јавности али није учињено ништа да се та места санирају. Слични клубови у свету редовно прегледају на овај начин своје одаје - открива Ковачевић.