НОВОСТИ – ДИЦ-a Билтен "Сазвежђа З"

СПЕКТАР

СПЕКТАР
НовиБусур

ПРЕВЕДИ - TRANSLATE

среда, 23. март 2016.

Коментари поводом "Гадафијевих милијарди"

Гадафијеве милијарде у рукама Блеровог брата. Аутор: Тања Вујићпетак, 04.03.2016. у 22:00

Прво рочиште о судбини Либијског инвестиционог фонда у понедељак у Лондону Сер Вилијам Блер, старији брат бившег британског премијера Тонија Блера, пресудиће, сва је прилика, ко треба да управља Либијским инвестиционим фондом (ЛИФ). ЛИФ је 2006. године основао пуковник Муамер ел Гадафи, који свргнут и убијен током арапског пролећа и НАТО интервенције 2011. године. Имовина ЛИФ процењује се на око 67 милијарди америчких долара.
„Вилијем Блер, брат бившег премијера Тонија Блера, треба да буде постављен за судију у дугогодишњем процесу за утврђивање управника над Либијским инвестиционим фондом”, пренео је јуче Ројтерс позивајући се на изворе обе стране у спору.
Имовина ЛИФ-а је након рушења режима и зверског убиства Гадафија замрзнута одлуком УН, да би се спречиле евентуалне трансакције најближег пуковниковог окружења у егзилу.
Судбина замрзнутих „Гадафијевих милијарди” и њихова тачна локација до данас нису познати јавности. Познато је да је ЛИФ пласирао средства у око 500 компанија и холдинга широм света и да је уложио скромних осам одсто капитала на финансијско и тржиште некретнина на Западу.
Либијски приступ Гадафијевом новцу (из времена када је та земља производила око 1,4 милиона барела нафте дневно) постаје „немогућа мисија” од лета 2014. године, када је земља политички располућена на два центра моћи: у Триполију и Тобруку и Бајди.
Удвајањем власти, оба режима именовала су свог управника ЛИФ. Режим у Тобруку је на то место поставио Хасана Бухадија, пошто је претходно са 1.100 километара удаљености у Триполи послао отказ дотадашњем управнику фонда
Абдулу Магиду Бришу.
Како се могло очекивати, Бриш није уважио отказ. Он је затим поднео је тужбу суду у Триполију, који је поништио одлуку Тобрука о разрешењу.
Од тада, Бухади и Бриш (представници два режима без легалног мандата) настоје да се међународној заједници представе као правоваљани управници над средствима ЛИФ-а, која кад-тад треба да буду одмрзнута и враћена власницима на коришћење.....
      

           ... Из коментара уз овај чланак
M. Popovicпре 8 дана
Rec je o fondu DRZAVE LIBIJE ciji je naziv Libyan Investment Authority a cija je ukupna vrednost 2007. bila nesto preko 200 milijardi dolara. Dakle nije rec o privatnom fondu Moamera el gadafija kako se ponekda u zapadnoj stampi sugerise. I rec je, naravno, o pokusaju brutalne pljacke mocnih zvanicnika sa zapada.
Miljko Ilićпре 19 дана
Sama pobuna u Libiji i intervencija zapadnih sila su upravo za cilj i imale stavljanje pod kontrolu libijskog prirodnog bogatstva i novca. Naravno jedan od ciljeva je i sprečavanje stvaranja tzv zlatnog dinara, to je verovatno i glavni cilj koji je nažalost i ostvaren.
Natalyпре 19 дана
Koja belosvetska udruzena mafija!Jadan onaj engleski narod koji strada od terorista i koji svojim zivotima placa englesku politiku, pljacke i razaranja tudjih drzava!!
svetlanaпре 19 дана
Koliko je ono Gadafi imao dvojnika?
milosrdni andjeo пре 19 дана
Nije bez razloga gdin TONI Bler bio Gadafijev lazni prijatelj ,kada su se priblizili pomirenju,Libija i zapad."DELIVERY UNITS" je taj sistem,polutajni,koji i nasa Vlada koristi kao kljuc za sve ove neverovatne uspehe.Sav novac,od gdina Gadafija,ostao je u porodici naseg savetnika i velikog prijatelja naseg premijera!Rec deliver znaci proslediti ili poslati,u ovom slucaju na racun rodjenog brata!
Извинтепре 19 дана
Нека пита Вучића да му позајми свог брата. Он зна шта ће са тим милијардама. Видите да увек постоји решење.
Stanislav (opozicionar onima) Kalenicпре 19 дана
Priznajem da sam jedan primitivan Balkanac i da mnogo toga ne znam, ali se pitam za ove naprednije narode koji ovako postupaju (Englezi, Francuzi, Amerikanci su bombardovali Libiju) - a sada rodjeni brat da presudjuje o novcu koji je otet posredstvom njegovog rodjenog brata? Meni malo izgleda kao sukob interesa - ali sta znam o tim finim naprednim zapadnim standardima. Mi smo jedna prostacka nazadna nacija.
NESAпре 18 дана
Da li vam je krivo sto nisu u vasim rukama?
mecaпре 18 дана
а где сте очекивали да ће милијарде да заврше, код јадних либијаца, ах не,не....
Pantelijaпре 18 дана
Dželat odlučuje o državnim fondovima zemlje koju je "ubio". Demokratija na delu.
Neša (Glodur)пре 18 дана
@Svetlana, @zk. Razbojništvo nema rasu, pol, nacionalnu pripadnost, veroispovest, boju kože niti kakvo drugo obeležje sem razbojničkog.
svetlanaпре 18 дана
Samo zarad podsećanja, za vreme Staljina koje dražve su bile pod Rusijom. Kako su živele? Niti je u to vreme standard imala Rusija a isto i države koje su bile pod njom. Takva je bila podela u svetu i to niko ne spori. Nema tu mržnje prema Rusiji, ne možete tako to kvalifikovati, neke stvari su činjenice. Nemojte samo reći da su Rusi nevinašca a svi ostali zlotvori. Rusi gledaju svoj interes isto kao i drugi, ali ne možete ih veličati u toj meri da nam je Rusija spas da nas Rusija neizmerno voli, i sada da opravdamo sve ove nemire koje pravi Rusija u Srbiji kako bi se zadovoljila. Uostalom kada uverk spominjete bombardovanje, da Nato je bio zlikovac ali Rusija je bila isto pasivni učesnik u tome.
Цицкапре 18 дана
Ма свесни су ваљда и у тој Британији ко је Блер , него пуштају пошто се овце не буне онда ништа , од сада ко каже демократија и да се бори за демократију ја ћу га сматрати обер лоповом
stojan jovicпре 18 дана
Svetlani@: Zaista ne mogu da shvatim kako ovaj clanak moze da se iskoristi kao osnova da se Rusija stavi u negativan kontekst. Posto ne mozemo da branimo Blera i Britaniju, hajde onda da napadamo Rusiju?
svetlanaпре 18 дана
@Vicka , Kako sam ja na vas ostavila utisak da se pitate da li sam ja normalno potencirajući Rusiju, evo ja se isto pitam u celoj ovoj atmosferi kakva se unosi od rusofila da li su oni normalni. Kako vama izgleda ovo moje silovanje preko komentara tako isto izgleda silovanje javnosti od rusofilski stranaka i njihovih pritisaka forsirajući Rusiju. Komentarišete Britaniju komentarišete Rusiju, Ameriku i samo se čuje zlikovci braća, nigde nešto normalno i argumentovano. Pa zar to nije silovanje konstantno u Srbiji. Ima li neko meru da stane. Drago mi je da ste stekli takav utisak o meni jer je takav isti utisak silovanjem Srbije o Britaniji i Rusiji. Niko ne priča o Srbiji. Hajde prelistajte lepo komentare i sagledajte listing koji je svakodnevno isti. Ko je u ovome svemu normalan, gospodjo Vicka. Moram da primetim da imate lepo ime.
svetlanaпре 18 дана
Zašto vas toliko vredja boli, ja ne znam kako da se izrazim na osnovu vaših tolikih osećanja kada se napiše nešto o Rusiji, a dam vam činjenice. Ja ulogu Rusije u ovome svemu ne gledam lično, kao što to možda vi radite ja samo ne mogu da izdvojim Rusiju kao idealiste za Srbiju kada to prosto nije činjenica. Emocije su nešto drugo a realnost i pozicija naše države je nešto drugo. Ja gledam šta je interes Srbije isto vam tako i Rusija gleda šta je njen interes. Ne mogu za sigurno da opravdam ponašanje Ruskog establišmenta u ovom momentu prema Srbiji. Da ne pričam o ovom haosu koji se stvara u šizofreniji ruskoj da li je uskraćena za nešto u Srbiji. Čekajte malo, govorite velika sila, pa gde joj je dostojanstvo da se izbori sa suparnikom na svom nivou. Kakav je to način izvoditi na ulice pristalice, pozivati narod lagati i dirati u nečiju bol kako bi ostvario svoj cilj. Ono sinoć šta je uradjeno u Nišu gde je predvodio proteste Diković, pa ja se pitam da li je taj čovek normalan.
lazarпре 18 данаBelosvetski olos ,ostaje olos!Polako samo,doci ce Englezima glave ,njihovi Dzihadisti iz kolonijalnh zemalja,koje su zlostavljali!Zivi bili,pa videli!Na korak su do toga!
zulfikar ali butoпре 18 дана Isti ti drumski razbojnici što su ubili Gadafija sada mu mrtvom prevrću džepove,vade novčanik,uzimaju pare i skidaju sat.
svetlanaпре 10 дана
Biti nepovezan u sastavu rečenice to razumem kada neko pita šta je pisac hteo da keže. Biti nepovezan sa okolinom da ne proceniš mrljavko šta neko hoće ili neće, pa još da nepovezano zakera i još da traži provokacije a da ne razumeš za šta je neko ljut. Hajde molim te objasni mi ovo šta si ti kao pisac hteo da kažeš. Evo ja sada vidim da ima i ovakvih pisaca mrljavko. U koju grupu pisaca podpadaš? Kada se izjasniš možda te i razumem, i ja pa i ostali.
mrljavkoпре 10 дана
Ja ovu Svetlanu nista ne razumem sta prica. Imam utisak da je to sto ima probleme sa svojim misljenjem, tako da je sva nepovezana a nesto kao hoce. Ne razumem bas sta. Voma ljuo i nepovezano zakera. Trazi neke provokacije a da niko ne zna na sta je ljuta. Eto sad vidim dq ima i takvih komentara.

Нема коментара:

ФРЕСКЕ

ФРЕСКЕ
ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА